Yapı üstünde 8,5 m su derinliği
Deniz içinde imal edilecek köprü ayakları
3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi hattı kapsamında yer alan Haliç’in tarihi dokusuna ve siluetine zarar vermemek adına su altı köprüsü metoduyla batırma tünel yapılması planlanmıştır.
Haliç Batırma Tüp Projesi, Türkiye sınırları dâhilinde, deniz içinde imal edilecek olan ayaklar üzerine oturtulan ilk batırma tünel özelliğini taşıyacaktır. Yapı üstünde 8,5 m su derinliği öngörülmüştür.
İstasyon Haliç geçişi ortasına yerleştirilmiş ve Haliç’in her iki kıyısından yolcu erişimi sağlayabilmek ve kıyılar arası yaya geçişi ihtiyacını da karşılayabilmek amacıyla her iki kıyıda yolcu giriş konkorsları teşkil edilmiştir.
Ayrıca Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattına da entegrasyon sağlanmıştır.
“Haliç kuzeyden güneye, batıdan doğuya Trakya ile Anadolu arasında akan ticaret ve askeri yolunun tam merkezinde, kuzeybatıda muhteşem bir doğal iç liman olup, yeryüzünün ilk halicidir. İstanbul için en özel yerlerden biri olan Haliç’in ilk çağlardaki ismi Altın Boynuz’dur. Haliç’in şekli yukarıdan bakınca bir boynuza benzemektedir. Güneş doğarken Eyüp’te bulunan Pierre Loti Tepesinden Haliç’e bakılınca altın gibi parladığı görülebilir.”
Osmanlı denizcilik tarihinin referans olarak ele alındığı Haliç İstasyonunda ünlü Osmanlı denizcilerine ve Piri Reis’in haritalarına yer verilmiştir.
Selçuklu’nun 8 köşeli yıldızının grafik desen olarak kullanıldığı sütunların bir tarafında denizcilik ile ilgili minyatürleri diğer tarafında ise ünlü denizcilerin portreleri yer almaktadır.
Duvar tasarımında ise minyatürlere referans ile deniz ve farklı Osmanlı gemileri kullanılmış, Piri Reis’in haritaları panolarda ön plana çıkarılmıştır. Zeminde denizi referans alan dalga soyutlamasına yer verilmiştir.